Orgel Acusticum i Piteå Foto: Fredrik Westerberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Problemen med jätteorgeln fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Världens modernaste orgel fortsätter att vålla bekymmer. Nu kan Piteå kommun tvingas betala en obetald fraktfaktura på närmare 100 000 kronor.

Det är den tyska orgelbyggaren som, trots påminnelser och samtal, vägrar betala en gammal faktura för fraktkostnader på nästan 100 000 kronor. Och nu kan alltså Piteå kommun tvingas ta kostnaden.

Föreslår avskrivning

Frågan ska idag tas upp på kultur- och fritidsnämndens bord och från tjänstemannahåll föreslås nämnden besluta att avskriva den obetalda fakturan. ”På grund av den höga kostnaden för bevakning via inkassoföretag utrikes, driver kommunen inga sådana ärenden” står det i föredragningslistan inför dagens nämndsmöte.

Diskussioner om försäljning

Orgel Acusticum kallas ofta för världens modernaste orgel och står på musikhögskolan i Piteå. Den tog omkring 3 år att bygga, kostade 35 miljoner kronor och ägs av Luleå tekniska Universitet.

Men orgeln har sedan den invigdes 2012 vållat bekymmer. Institutionen för konst, kommunikation och lärande har underskott i ekonomin och i slutet av augusti i år var frågan om en försäljning av jätteinstrumentet uppe.

– Den ingår i en ekonomisk översyn. Den är en pusselbit i det hela, men inga beslut är tagna åt något håll när det gäller detta. Det är en pågående process, sa Leif Nyberg, presskontakt på LTU till TT i augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Orgel acusticum

Mer i ämnet