Foto: Kim Högberg TRAB för Studio AusticumVisa alla (2)
Visa alla (2)

Världens modernaste orgel invigs

Uppdaterad
Publicerad

En ovanligt stor orgel som är mer än bara ett instrument invigs under helgen i Piteå.

Världens modernaste orgel kallas Orgel Acusticum och har placerats vid Luleå tekniska universitets verksamhet i Piteå. Under nio dagar invigs orgeln och den första officiella konserten framförd av orgelprofessorn Hans-Ola Ericsson.

Orgel Acusticum är ett högteknologiskt instrument som också är byggt för musikaliskt forskningsarbete.

Den platsbyggda orgeln är ovanligt stor för att inte stå i en kyrka. Orgeln har runt 9000 pipor, kostade 309 miljoner kronor och tog två år att färdigställa. Fast riktigt klar kommer den kanske aldrig bli.

– Orgelbygget kommer att fortsätta, det kommer bli som ett hundraårigtbygge. Det är en fantastiskt fullständig konsertorgel som byggts, säger Tomas Riklund på Studio Acusticum.

Internet öppnar upp för möjligheten att kunna spela på orgeln och uppleva dess toner var man än befinner sig i världen, och det finns planer på samarbete med musiker från hela världen.

Organistutbildningen vid LTU i Piteå är en av Europas mest framgångsrika och med Orgel Acusticum finns förhoppningen att utbildningen ska få ett stärkt anseende.

Invigningen smygstartades med orgelkonserter för barn där Electric Banana Band spelade. Söndagen den 21 oktober kommer Benny Andersson framöra ett för orgeln specialskrivet stycke tillsammans med Orsa spelmän.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Orgel acusticum

Mer i ämnet