Foto: orgel

Orgeln på Acusticum till salu

Publicerad

Luleå tekniska universitet vill sälja Orgel Acusticum i Piteå – anledningen är att man vill ordna upp instutionens ekonomi

Den kallas världens modernaste orgel, Orgel Acusticum placerad vid LTU:s verksamhet i Piteå och invigdes hösten 2012. Nu anses den vara en ekonomisk belastning och är till salu enligt Piteå tidningen.

På tre år har universitetets institution för konst, kommunikation och lärande – med betydande uppdrag i Piteå, uppges ha tappat totalt 500 helårsstudenter vilket motsvarar 30 miljoner kronor i minskade grundutbildningsintäkter.

I november i fjol tillsatte därför rektor Johan Sterte en grupp nyckelpersoner med uppgift att identifiera, föreslå och genomföra än fler åtgärder för att bringa ordning på institutionens ekonomi.

I dagarna presenterades resultatet, ett omfattande utkast kallat ”Avrapportering”, där område efter område nagelfarits under lupp.

Ett av dessa områden har gällt Orgel Acusticum, den instrumentella jättepjäsen i Piteå som ägs av Luleå tekniska universitet.

Eventuella nya ägare kommer att behöva ta sig till Piteå för att spela på orgeln eftersom den troligtvis ej går att flytta från Studio Acusticum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Orgel acusticum

Mer i ämnet