Camilla Sandström, professor i statsvetenskap, tror att skogspolitiken kommer ändras kraftigt efter alla konflikter. Foto: Hans Sternlund/SVT

Professor om skogskonflikterna: ”Politiken skakar i sina grundvalar”

Uppdaterad
Publicerad

Bråken om skogen har blivit så stora att det är dags för politiken att gripa in. Camilla Sandström forskar om skogskonflikter och förutspår en stor omvandling av hela skogspolitiken.

Skogen ska räcka till allt mer.

Biobränsle från skogen ska ersätta bensin, diesel och flygfotogen. Plastförpackningar och bärkassar i plats ska ersättas av papper. Byggindustrin vill bygga mer i trä.

Koldioxidutsläppen debatteras

Samtidigt finns det andra intressen som vill bevara mer skog, som till exempel turistbranschen, friluftsintressen och inte minst rennäringen.

Det finns också olika synsätt på hur skogsbruket ska bedrivas för att koldioxidutsläppen ska vara så litet som möjligt.

”Skakas i sina grundvalar”

Dessa konflikter kan inte lösas av intressenterna själva. Det är bakgrunden till att forskare som Camilla Sandström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet, anser att politiken måste träda in och göra dessa prioriteringar.

Eller till och med lansera helt nya spelregler inom skogspolitiken.

– Den kompromiss mellan miljörörelsen och skogsbolagen som man gjorde 1993 verkar nu skakas i sina grundvalar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.