Åsa Engström professor vid LTU får pris Foto: SVT

Hon får Nordeas vetenskapliga pris i omvårdnad

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Engström, professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, får Nordeas vetenskapliga pris i omvårdnad 2018.

– Det är en väldigt viktig och hedrande utmärkelse som betyder mycket för mig som person men också för ämnet omvårdnad. Min främsta ambition med omvårdnadsforskningen är att den ska leda till åtgärder som kan bidra till minskat lidande och att personer som drabbats av ohälsa eller sjukdom kan uppnå hälsa och välbefinnande igen, säger Åsa Engström, som riktar ett tack till banken och sina kollegor inom omvårdnad och hälsa på universitetet.

Motiveringen för 2018 års pristagare

Så här skriver Nordea i sin motivering till varför Engström ska ha priset i omvårdnad 2018:

”Professor Åsa Engström har genom framstående insatser utvecklat Luleå tekniska universitets forskning inom ämnet omvårdnad – ett område av stor vikt för människors hälsa genom förebyggande, akuta och omhändertagande vårdinsatser.

Åsa Engström disputerade 2008 och har i sin omfattande vetenskapliga produktion fokuserat på hur det är att drabbas av akut, svår sjukdom eller trauma och hur akutsjukvård kan underlätta dessa upplevelser.

Hennes forskning belyser bland annat hur det är att genomgå en operation, hur nyblivna föräldrar upplevt en komplicerad förlossning med efterföljande intensivvård, samt sjuksköterskors erfarenheter av att vårda dessa familjer på IVA. Åsa Engström har också genomfört forskning kring den högteknologiska miljö inom vilken vård bedrivs i dag, något som resulterat i en översyn av vilka patienter som vårdas var.

Genom sin framstående forskning har hon byggt upp en stark forskargrupp vid Luleå tekniska universitet. Nationella och internationella samarbeten har resulterat i ett flertal gemensamma publikationer om respiratorbehandling och intensivvård.

Åsa Engström har en omfattande erfarenhet av att handleda doktorander. För närvarande är hon huvudhandledare för sex doktorander vid universitetet, samt även biträdande handledare för doktorander i omvårdnad inom akutsjukvård vid andra lärosäten.

Förutom sin omfattande forskning tar hon ett stort ansvar for ämnet omvårdnads utveckling inom sjuksköterskeutbildningen på grund-, avancerad- och forskarnivå.”

Inrättades 2006

Priset inrättades 2006 av Nordeas Norrlandsstiftelse och tilldelas forskare vid Luleå tekniska universitet som gjort framstående insatser för främjande av vetenskaplig forskning och utveckling. Prissumman är på 100 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer