Överskott väntar – men effektiviseringarna i Luleå fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommuns delårsrapport för perioden januari till och med april visar ett underskott på 28.5 miljoner kronor. Samtidigt är prognosen för hela året ett överskott på 111.8 miljoner.

– Det är väldigt positivt men samtidigt vet vi att det är via statsbidragen det ser ut så. Det är fortfarande osäkert, vi vet inte hur hösten kommer att bli, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Fortsatta effektiviseringar

Prognosen på ett överskott för i år har att göra med regeringens extra statsbidrag till kommunerna orsakad av coronapandemin. För Luleås del är det sammanlagt 159 miljoner kronor extra i år och nästa år.

Luleås ekonomi

Men trots goda prognoser och tidigare överskott från kommunala bolag kommer effektiviseringarna att fortsätta. De kommunala nämnderna ska minska sina kostnader.

Fler äldre och fler barn

– Vi kommer att ha ett extra insatt budgetutskott nu på fredag på grund av covid-19. Vi kommer förmodligen se att skatteintäkterna framåt kommer att se helt annorlunda ut och vi kan behöva tänka annorlunda, säger Lenita Ericson.

Oavsett det kommer man behöva fortsätta att effektivisera, menar hon.

– Vi blir fler äldre och tack och lov också fler barn. Men det är påfrestande för ekonomin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Luleås ekonomi

Mer i ämnet