Niila Inga, ordförande i Laevas sameby Foto: Foto: Stefan Karlsson / Sameradion & SVT Sápmi

Protest mot handläggare i samiska frågor

Uppdaterad
Publicerad

Samebyar i Kiruna kommun planerar att ifrågasätta trovärdigheten hos Kiruna kommuns handläggare av samiska frågor Birgitta Isaksson. Som medlem i Jägarförbundet flög hon helikopter över Girjas samebys renbetesmarker och räknade renar.

Det var förra veckan som Jägarförbundet flög helikopter över ett område där renar i Girjas sameby betar, för att räkna om renantalet verkligen motiverade Länsstyrelsens avlysning av småviltsjakten i området.

Jägareförbundet synar Girjas skäl för avlyst jakt 

Jakt Malmfälten

Agerandet har polisanmälts av Girjas sameby för brott mot rennäringslagen paragraf 94, för att de medvetet störde renarna, berättar SVT Sapmi/Sameradion.

”Månar egna intressen”

Niila Inga är ordförande i Leavas sameby som har marker inom Kiruna kommun.

– Det ifrågasätter trovärdigheten hos henne från vår sida. Det är ganska tydligt att hon månar om intressen som går direkt emot renskötselintressena, så att hennes trovärdighet får en kraftig törn, säger Niila Inga till  SVT Sapmi/Sameradion.

Kommer ni att göra något, antingen inom er sameby, eller gå samman samebyar i Kiruna för att protestera mot det här?

– De föranleder att något måste göras, men det finns en del frågeställningar som vi måste diskutera samebyarna emellan först, säger Niilas Inga, ordförande i Laevas sameby.

Kommunen ser inte problemet

Birigtta Isaksson är utöver att vara handläggare för samiska frågor också sammankallande i samverkansorganet kommunen-samerna, samt handläggare för landsbygds- och EU frågor. SVT Sapmi/Sameradion har sökt Isaksson för en kommentar men hon vill inte medverka.

Hennes chef, förvaltningschefen för Stadsbyggnadsförvaltningen i Kiruna kommun Lars Bäckström ser inte problem med hennes agerande.

– Gör man saker på sin fritid så länge det inte är olagligt, eller annat, så är det privatpersonens beslut. Görs det inom ramen för arbetet då är det en annan fråga. Det här är så vitt jag vet vad hon har gjort på sin fritid, i en förening. Skadas trovärdigheten hos någon av våra anställda så måste det komma jobbvägen så att säga, att det visar sig i jobb och annat. Men så länge jag inte vet något om det har jag inget att invända på så sätt. Men det klart, att vi vill ha gott förtroende i allt vi gör. Så är det ju, säger Lars Bäckström som är förvaltningschef för Stadsbyggnadsförvaltningen i Kiruna kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakt Malmfälten

Mer i ämnet