– Det är definitivt en valfråga för oss, säger Moderaternas gruppledare i Kiruna. Foto: SVT

Jakten blir politisk valfråga i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående Girjasrättegången och inte minst Jägareförbundets beslut förra veckan att flyga över områden i Girjas sameby för att kontrollera om antalet renar motiverar ett jaktförbud har väckt diskussion i Malmfälten. Nu vill moderaterna i Kiruna göra frågan om jakt till en politisk valfråga. 

På kirunamoderaternas facebooksida skriver man bland annat att ”Vi moderater vill inte se försämringar för laglydiga jägare, fiskare och skoteråkare. Småviltsjaktens utformning och ortsbornas möjlighet till älgjakt är viktig. Vi vill ha ett fullt utvecklat samarbete mellan rennäring, ortsbefolkning och jägare.”

– Vi vill är att öka dialogen. Det vi ser nu är förstahandsalternativet förbudsområden och det tror vi inte rätt väg, utan vi vill se en ökad dialog kring de här frågorna, säger Stefan Sydberg som är gruppledare för moderaterna i Kiruna och fortsätter:

Jakt Malmfälten

– Det är definitivt en valfråga för oss.

”Får leva med utspel”

Kommunpolitikern Per-Gustav Idivuoma från samelistan menar att det handlar om frågor som kommunen inte har beslutanderätt i, utan som ska beslutas av staten och länsstyrelsen.

– Vi får leva med utspel nu när vi närmar oss ett val. Man ska väl attrahera folk med sådana här utspel som moderaterna nu har, säger Per-Gustav Idivuoma.

Samtidigt som båda partierna driver sina sakfrågor sitter båda partierna i den politiska makten i Kiruna kommun och om och hur de ska kunna sitta och samarbeta i en koalition även efter nästa val återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakt Malmfälten

Mer i ämnet