Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi

”Det är ett misstroende mot samebyn”

Uppdaterad
Publicerad

Matti Berg, ordförande i Girjas sameby, är upprörd över Jägareförbundets renräkning i det avlysta området.

– Det här ett utan tvekan ett brott mot 94:e paragrafen i rennäringslagen. Man får inte störa betande renar, säger han.

Samebyn överväger nu att polisanmäla Jägareförbundet för störningarna som helikopteröverflygningarna kan ha orsakat på de betande renarna.

Det är inte bara den saken som gör Matti Berg upprörd. Det är i lika hög grad det faktum att samebyn inte i förväg hade blivit meddelade om överflygningarna, utan fick kännedom om saken via SVT.

Jakt Malmfälten

– Det är ett misstroende mot samebyn i allra högsta grad. Man borde kontaktat samebyn och bjudit in personal från samebyn. Jag tror inte att herrarna och damerna i helikopter har kompetensen att se renar. Det kan vara ganska svårt även från luften.

”Ingen aning vad de sett”

Matti Berg vill inte kommentera utlåtandet från Jägareförbundets representanter att det inte fanns så många renar i området att det motiverar en avlysning.

– Jag har ingen aning om vad de har sett eller tror sig ha sett. Om jag ska kunna göra en rimlig värdering så skulle vi ha haft egen personal med på flygningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakt Malmfälten

Mer i ämnet