Efter Jägareförbundets helikopterflygningar: Centerpartist JO-anmäler länsstyrelsechef

Uppdaterad
Publicerad

Nu kastar sig fler lokalpolitiker i Kiruna in i debatten om Jägareförbundets helikopterflygningar över det jaktavlysta området inom Girjas sameby vinterbetsområde. Centerpartisten Mats Holmström JO-anmäler Erik Gustafsson, chef vid länsstyrelsens naturresurs- och rennäringsenhet.

Under måndagen berättade vi om moderaterna i Kiruna som vill göra frågan om jakt, fiske och skoteråkning kontra renskötsel till en valfråga.

JO-anmäler chef

I dag gör centerpartisten Mats Holmström en anmälan till Justitieombudsmannen angående ett uttalande som Erik Gustavsson, chefen för naturresurs- och rennäringsenheten vid länsstyrelsen, gjorde i SVT förra veckan.

Jakt Malmfälten

Han sade: ”Jag tycker att det är ett jävla sätt att Jägareförbundet och helikopterföretag åker ut och gör en egen inventering utan att ha samebyn med sig, och är det då så att man stör renarna då är det om inte uppsåt så är det brottsligt.”

”Inte lämpligt av en statlig tjänsteman”

Till tidningen Svensk jakt säger Mats Holmström:

– Den här tjänstemannen uttalar sig väldigt negativt om den här flygningen. Det är inte lämpligt av en statlig tjänsteman som ska vara opartisk och inte ta ställning åt varken det ena eller det andra hållet.

Mats Holmström skriver i JO-anmälan:

”När det handlar om att varje medborgare har en rättighet att efterse att regler åtföljs. Varför får man inte kontrollera hur många renar det finns i ett område? Varför är en statlig tjänsteman som skall vara opartisk emot det?”

Erik Gustafsson utvecklar hur han resonerar kring den omdebatterade flygningen för SVT:

– Om man ska se hur många renar det finns i ett område så måste man ner på ganska lång höjd, och det får man inte för då skrämmer man renarna. Om man flyger för högt så ser man enstaka renar, men man kan aldrig göra en bedömning av hur många det finns.

Han har i övrigt ingen kommentar när det gäller JO-anmälan mot hans tidigare uttalande.

– Det är upp till alla medborgare att kunna göra en JO-anmälan. Jag tycker inte att jag ska kommentera det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakt Malmfälten

Mer i ämnet