Visa alla (2)
Visa alla (2)

Länsstyrelsen: ”Ingen anledning att ändra på beslutet”

Publicerad

Länsstyrelsen bemöter nu kritiken från Jägareförbundet och har flugit över området tillsammans med Girjas sameby för att bilda sig en egen uppfattning och för att se hur många renar det finns i området och om det fanns skäl att avlysa området för jakt.

– Vi har varit och flugit och sett tillräckligt med renar och har ingen anledning att ändra på beslutet om avlysning av jakt, säger Erik Gustavsson vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet, var med vid gårdagens helikopterflygning:

– Vi flög där i går och såg renar men inte så många som skulle ge fog att avlysa jakten, men jag vet inte vad länsstyrelsen har sett, säger han.

”Stör renarna”

Länsstyrelsen anser att de har tagit rätt beslut att lita på samebyns uppgifter om att det finns renar i tillräcklig mängd och att ripjakten skulle kunna störa renarna.

– Jag vet inte vad jakten skulle kosta om vi flög helikopter varje gång innan vi gör en avlysning. Jag tycker att det är ett jävla sätt att jägareförbundet åker ut för att göra en egen inventering utan att ha samebyn med sig och stör man då renarna så är det brottsligt, säger Erik Gustavsson.

Jägareförbundets Hans Geibrink försvarar dock flygningen.

– Det är märkligt att länsstyrelsen uttalar sig så eftersom vi inte har brutit mot några bestämmelser, vi ville bara se hur det såg ut där, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jakt Malmfälten

Mer i ämnet