SSR kräver svar om överflygningarna

Publicerad

Svenska samers riksförbund, SSR, ska ta kontakt med Svenska Jägarförbundet och avkräva en förklaring kring överflygningarna och renräkningen över Girjas sameby. – Jag tycker att det är upprörande, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist.

– Det är ett märkligt agerande att över huvud taget åka ut och flyga utan dialog med samebyn eller SSR kring frågan om varför man avlyser. Man gör det på egen hand för att skapa opinion och visa på ett misstroende, säger hon.

Har ni svårt att prata med varandra?

 – Jag tycker inte det. Jag tycker att vi har initierat att vi vill träffas under en väldigt lång tid, både nationellt och på ett regionalt plan. Jag tycker inte att det vore konstigt att ha någon sorts informationsutbyte om något sånt här ska genomföras från deras sida.

Så det här kommer som en total överraskning för er?

– Ja.

Så vad kan åtgärden bli från er sida?

– Vi måste kontakta dem och fråga varför man gör det här och vad man vill uppnå. Det tycker jag ska bli intressant att höra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jakt Malmfälten

Mer i ämnet