Enligt Heid Ranner, administratör ”Stoppa skolomvandlingen i Kiruna”, präglas många diskussioner fortfarande av oro och missnöje. Foto: Hans Sternlund, SVT/Skärmdump

Protesterna mot skolomvandlingen i Kiruna inte över: ”Familjerna splittras”

Publicerad

Sedan planerna på den stora skolomvandlingen i Kiruna startade har det varit ett starkt motstånd från många föräldrar. Protesterna har inte tystnat trots att omflyttningen av elever och lärare nu har genomförts.

Heid Ranner är administratör för facebookgruppen ”Stoppa skolomvandlingen i Kiruna” som har 226 medlemmar. Där har diskussionerna fortgått ända fram till skolstarten på onsdagsmorgonen.

Enligt henne präglas diskussionerna av oro och missnöje.

– De största invändningarna har varit att det blir lång skolväg för många barn och att familjerna splittras när barnen ska gå på olika skolor, säger hon.

”Inte rätt tid att göra det mitt i en pandemi”

Samtidigt finns det en förståelse för att kommunen behöver använda lärarresurserna på ett mer effektivt sätt och fördela behöriga lärare mer rättvist på skolorna.

– Det är inte rätt tid att göra det här mitt i en pandemi när vi inte har kunnat besöka skolorna i förväg, söger Heidi Ranner.

Enligt tillförordnade skolchefen Conny Persson hade det varit ett sämre beslut att flytta fram genomförandet av den nya strukturen, något man gjorde 2016 och 2020.

– Då hade vi fått börja om i många av processerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.