68 labbtest har hamnat på villovägar vilket innebär att lika många Älvsbybor fått vänta på provsvar sedan 18 november. Foto: Micke Nyberg/SVT

Provsvar på 68 covidtester försvann i Älvsbyn

Publicerad

Region Norrbottens utredning visar att 68 provsvar på covidtester i Älvsbyn försvann på vägen till labbet och de drabbade har väntat på besked sedan den 18 november.

– Vi är jätteledsna över det så klart, säger närsjukvårdschefen Anna Pohjanen.

Det var två Älvsbybor som slog larm sedan de väntat på besked sedan 18 november om de hade covid-19 eller inte.

Regionen har satt i gång en utredning om provsvaren för just den dagen och det visade sig att totalt 68 tester alddrig nådde fram till laboratoriet.

Coronaviruset i Norrbotten

”Får inte hända igen”

Anna Pohjanen, närsjukvårdschef i Luleå och Boden, beklagar det inträffade och säger att regionen nu måste utreda saken och svara på frågan varför det har hänt.

– Vi är jätteledsna över det här. Självklart ska man kunna vänta sig ett provsvar efter att man gjort testerna. I de flesta fallen fungerar det bra, medn i Älvsbyn är det något som har hänt från teststället till labbet. Vi måste ta reda på bakgrunden till att testerna försvunnit så att det inte händer igen, säger hon.

Gratis antikroppstester

Enligt henne ska region Norrbotten se till att de drabbade kompenseras.

– Vi tittar nu på om vi kan erbjuda dem gratis antikroppstester, säger Anna Pohjanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet