Thomas Andersson, platschef vid räddningstjänsten i Jokkmokk. Foto: Kent Vikström/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Räddningstjänsten i Jokkmokk vädjar om hjälp

Publicerad

Räddningstjänsten i Jokkmokk har gått ut på sociala medier med en efterlysning där man söker frivilliga som kan hjälpa till att bekämpa skogsbränderna.

Arbetsbelastningen hos räddningstjänsten runt om i Norrbotten är enormt stor. Anledningen är förstås det stora antalet skogsbränder som härjat i länet.

Stort intresse

Räddningstjänsten i Jokkmokk har gått ut på Facebook och bett allmänheten om hjälp genom att efterlysa frivilliga som kan hjälpa till att bekämpa bränderna i kommunen.

– Manskapet som har varit ute kan inte jobba hur länge som helst, säger Thomas Andersson, platschef räddningstjänsten Jokkmokk.

En dryg timme efter att räddningstjänsten lagt ut sin efterlysning har ett 30-tal människor hört av sig.

– Det är många som vill hjälpa till, telefonen ringer hela tiden. Man får säga vad man vill om Facebook, men det har en otrolig genomslagskraft. Jag trodde inte att det skulle ge så snabb respons som det har gjort.

Frivilliga åker från Luleå

Det är inte bara Jokkmokksbor som anmält sitt intresse för att hjälpa till. Bland annat har ett gäng före detta brandmän som bor i Luleå bestämt sig för att hjälpa till.

– De har varit brandmän i Jokkmokk och Vuollerim tidigare. Nu har de satt sig i bilen och åker upp då de väldigt gärna ville hjälpa till. Det är stort på något vis och man är imponerad över att folk vill hjälpa till, det är jättepositivt.

Vilka är det ni söker?

– Alla som är arbetsför och är mellan 18 och 65 år. Man behöver inte ha någon tidigare erfarenhet. Det är armar och ben vi behöver, att dra slangar, transportera och spruta med strålar så ingen speciell kunskap krävs.

Hur många behöver ni?

– Vi vet ju inte ännu hur länge det kommer pågå. Även om det ser bra ut vid en av bränderna nu så kan det ju komma fler. Värmen verkar ju hålla i sig så det är svårt att säga ett exakt antal, men vi behöver många människor i alla fall.

Om man vill hjälpa till så kan man vända sig till räddningstjänsten i Jokkmokk.

Fakta: Räddningstjänstens inlägg

Visa

”HJÄLP TILL SLÄCKNINGSARBETE SÖKES!
Räddningstjänsten i Jokkmokk söker frivilliga som kan hjälpa till med släckningsarbetet vid skogsbränderna i kommunen.
Då det är flera olika bränder så behövs fler som kan hjälpa till.
Om du har möjlighet att hjälpa till: Ring Thomas Andersson, räddningstjänsten”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet