Råttor har hittat till Sunderby sjukhus. Foto: TT

Sunderby sjukhus drabbat av råttor

Publicerad

Sunderby sjukhus har fått ovälkommet besök. Det är råttor som har hittats i vaktmästeriet.

– Det verkar vara något form av råttår, säger Anders Broström, servicechef.

Under en kontroll av miljöinspektionen på Sunderby sjukhus ska de ha upptäckt spår av råttor.

– Det är inga trevliga djur så vi kallade in alla berörda direkt. Det kändes inte bra, verkligen inte, säger Anders Broström, servicechef.

Har vidtagit åtgärder

Misstänkta hål har täppt igen och städningen har blivit frekventare. En misstänkt väg in för råttorna är en komprimator som pressar ihop kartonger och liknande. De har haft en del problem med den ena komprimatorn vilket gjort att skräp och sopor ramlat ut.

– Det är en stor och kostsam åtgärd men vi anser att den är nödvändig, säger Anders Broström.

De vet inte om det är det som lockat till sig råttorna men för att säkerhetställa att de inte kan ta sig in igen har de beställt en ny komprimator. Dessutom kommer de att bygga in den för att göra allt för att förhindra fler besök av skadedjur.

– Det är enda vägen som vi lokaliserat och vi gör allt för att de inte ska ta sig in där igen, säger Anders Broström.

Inga fler råttor

Än så länge har råttorna bara funnits på vaktmästeriet men eftersom det är ett sjukhus tas problemet enligt Anders Broström på stort allvar. Speciellt med tanke på att kostenheten ligger 100 meter därifrån.

Fällor och gift har satts ut och åtta till tio råttor har tagits till fånga. Men förhoppningsvis ska problemet vara borta och inga råttor har sätts till under veckan.

– Det känns som om vi har det under kontroll. Det har känts lugnare de senaste dagarna, säger Anders Broström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.