Sven-Erik Alhem säger till SVT att det var väntat att Kaj Linna släpptes på fri fot i väntan på dom i dag. Foto: Frida Winter/TT

Rättsexperten: ”Väntat på det här sedan i december”

Uppdaterad
Publicerad

Den föredetta åklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem säger att det var helt väntat att Kaj Linna släpptes på fri fot i väntan på sin dom i dag.

– Det var helt väntat. Det här har jag väntat på sedan i december 2016 (Det var i december som Kaj Linnas resningsansökan beviljades reds anm).

Det var vid 15-tiden på tisdagseftermiddagen som beskedet kom – Kaj Linna släpps fri i väntan på dom som kommer i mitten av juni. Då har han suttit i fängelse i 13 år efter rånmordet på två bröder i Kalamark i Piteå.

– Min personliga uppfattning är att han släpps fri i väntan på en frikännande dom. Allt annat vore, enligt mig, märkligt. Detta därför att bevisningen är skral från början och har inte blivit bättre med åren, säger Sven-Erik Alhem, rättsexpert och föredetta åklagare.

LÄS MER: Linna släpps på fri fot: ”Nu är det över”

Om Kaj Linna frias helt blir det mest troligt höga skadestånd som väntar honom, tror Sven-Erik Alhem.

– Detta är unikt. Vi har ju lite tidigare erfarenhet av Joy Rahman-fallet där han dömdes till livstid för mord och fick sitta inne åtta år innan resningen beviljades. Men den här gången handlar det om ett betydligt längre avtjänat straff. Så skadeståndsspråken kommer bli väldigt höga.

LÄS MER: Hör Kaj Linnas första ord

Om Kaj Linna blir helt friad i juni efter 13 år i fängelset, hur tror du att det påverkar förtroendet för det svenska rättssystemet?

– På olika sätt. Vi måste ha med i beaktande att man trots allt kan förlita sig på att rättsystemet fungerar, om än sent. Det är inte stängda dörrar inom rättsväsendet när en dom har vunnit laga kraft, utan det finns en ventil i rättsordningen som kan möjliggöra att resning kan komma i fråga. Icke desto mindre kommer debatten mycket att prägla av rättsäkerhetsfrågor som hur kan det vara möjligt att på så svag bevisning fällas till ansvar för mord,säger rättsexperten och föredetta åklagaren Sven-Erik Alhem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalamarksmordet

Mer i ämnet