Reaktioner mot Söders tal om nationer

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har blivit ifrågasatt efter en intervju i Dagens Nyheter där talar han bland annat om samer och tornedalsfinnar som tillhörande en annan nation än den svenska.

Nu kritiseras Björn Söders uttalanden av företrädare för de båda minoriteterna. I artikeln i Dagens Nyheter refereras en föreläsning som Björn Söder, SD, håller på ett partimöte.

Här säger han att Sverige inrymmer flera nationer och tar som exempel den samiska nationen. ”De är svenska medborgare, men tillhör den samiska nationen. Vi har också tornedalsfinnar och så vidare.  Men om det finns för många nationer inom nationalstaten, då kan det bli problem.”

Sápmi ingen nation

I intervjun säger Björn Söder att man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet samt att man inte kan tillhöra två nationer.

Per Jonas Partapuoli är ordförande för den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra anser att han tillhör den svenska staten, men att alla kan ha olika bakgrund.

– Det är den stora fördelen med att leva i dagens samhälle. Jag har en samisk identitet och den är jag väldigt stolt över, men fortfarande, jag har inget samiskt pass. Sápmi är ingen nation, säger Per Jonas Partapuoli som identifierar sig både som svensk och som same.

Kan bli problematiskt

Den dubbla identiteten är något som man betonar även från Svenska tornedalingars riksförbund.

– Man är ju både och. Vi är ju svenskar alla tornedalingar och det finns ju inget som skiljer oss från nationens medborgare i övrigt, säger han.

SVT har sökt Björn Söder för en kommentar.

Sverigedemokraternas jämställdhetspoltiske talesperson Paula Bieler tror inte att Björn Söder menar att man inte kan ha två identiteter. Och hon ser inte dubbla identiteter som något skrämmande.

– Nej, däremot kan det bli problematiskt för den övergripande samhällsgemenskapen om vi börjar gruppera oss efter olika identiteter, om vi förlorar det något grundläggande som binder oss samman som nation. Men vi ställer oss också bakom de nationella minoriteterna som har ett lagstadgat skydd, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-utspel om nationella minoriteter

Mer i ämnet