Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalrådet och regementschefen om försvarsföretagets etablering i Boden. Foto: Adam Berlin/SVT

Regementschefen om Saab:s etablering i Boden: ”Vi blir mer på tårna”

Uppdaterad
Publicerad

Regementschefen på I19 tror att Saab:s satsning i Boden kan bidra till att Försvarsmakten blir bättre förberedd vid en kris eller krig.

– Vi blir mer på tårna, förklarar Nils Johansson.

Det var under måndagen som överbefälhavare Micael Bydén riktade en tydlig uppmaning till svenskarna: Förbered dig för krig.

Han anser att Sverige inte är tillräckligt förberett för konsekvenserna av en krigssituation.

Bättre förberedda vid krig

Regementschefen på I19 i Boden tror att Saab:s etablering i Boden kan vara ett steg i rätt riktning. Att de får en högre tillgänglighet när företaget ska bidra med specialkompetens när det kommer till försvarsmateriel.

– Vi har mycket material vi använder väldigt mycket. Det innebär att den går sönder, behöver lagas och uppdateras, säger Nils Johansson.

”Får en tyngre roll i försvaret”

Kommunalrådet Claes Nordmark (S) är positiv till etableringen. Att företaget valt att placera sig i Boden, som har arktiskt klimat, tror han är en styrka.

Hör hur etableringen kan göra Boden förberedd vid krig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.