Kommunens beslut att säga nej till samebyarnas begäran om skoterförbud går inte att överklaga. Foto: SVT

Regeringen tar inte upp överklagande gällande skoterförbud

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 april avslog Kiruna kommun Laevas och Gabnas samebyar ansökan om tillfälligt förbud mot skoterkörning inom samebyarna. Beslutet överklagades av sambyarna som yrkade att regering skulle ta upp deras överklagande vilket regeringen nu sagt nej till.

Samebyarna yrkade på att regeringen, av hänsyn till djurskyddet och rennäringen, skulle upphäva kommunens beslut och i enlighet med den ansökan som samebyarna lämnat till kommunen, förbjuda skoterkörning fram till barmarksperioden.

Beslutet har även överklagats till Länsstyrelsen i Norrbotten som yrkat bifall till samebyarnas ansökan med hänsyn till djurskyddet och rennäringen.

Kommunens beslut går inte att överklaga

Regeringens beslut att inte ta upp överklagandet bygger på att kommunen har rätt enligt lag att meddela begränsningar för körning i terräng med motordrivet fordon men att kommunen i den här fallet valt att inte göra det. Det innebär att kommunens beslut därför inte kan överklagas och att regeringen därför inte tar upp det för prövning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer