Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen vill rusta upp Malmbanan – men utan några pengar Foto: Janerik Henriksson, TT/Adam Berlin, SVT

Regeringen vill rusta upp Malmbanan – Trafikverket ska ragga finansiärer

Uppdaterad
Publicerad

Det var under Järnvägsforums konferens i Kulturens hus i Luleå som regeringen gav Trafikverket i uppdrag att analysera transportinfrastrukturen i norra Sverige.

– Det finns ett stort behov att lägesuppdatera transportinfrastrukturen, säger infrastrukturminster, Andreas Carlson (KD).

De stora företagsetableringar som pågår i Norrbottens och Västerbotten antas öka belastningen på transportsystemet och inte minst när det gäller järnvägen.

Trafikverkets uppdrag blir att beskriva statusen för de planerade åtgärderna i transportinfrastrukturen. Myndigheten ska vidare rapportera vilka åtgärder som är mest relevanta för att möta de nya behoven samt möjligheten att tidigarelägga dem.

– Vårt uppdrag är att se om vi kan hitta andra finansiärer. Det är ett uppdrag med ett stort spektra, säger Trafikverkets regionaldirektör, Helena Eriksson.

”Ska gynna utvecklingen”

– Regeringen ser stora möjligheter för norra Sverige att bli en motor för gröna innovationer och när nya hållbara industrier etablerar sig kan denna del av landet bli ledande i den globala klimatomställningen, säger Andreas Carlson.

Han fortsätter:

– Det finns därför ett behov av att få en lägesuppdatering för de planerade åtgärder i transportinfrastrukturen som kan vara till gagn för utvecklingen i norr och samtidigt analysera om några av åtgärderna går att tidigarelägga, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Trafikverket ska redovisa uppdraget till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet senast den 15 september 2023.

Hör hur regeringen och Trafikverket planerar att uppdatera transportinfrastrukturen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet