I dagsläget finns inget beslut om var de olika regionerna ska styras ifrån, säger Magnus Önnestig som arbetar med översynen. Foto: Migrationsverket/SVT

Migrationsverket ska omorganiseras – sex regioner föreslås bli tre

Uppdaterad
Publicerad

Idag har cheferna på Migrationsverket i Norrbotten haft möte om en stundande omorganisation. Dagens sex regioner ska göras om till tre och enligt förslaget som nu utreds skulle region Nord upphöra i sin nuvarande form.

Migrationsverket är idag organiserade i sex olika regioner: Nord, Mitt, Stockholm, Väst, Öst och Syd. Inom varje region finns enheter som tar emot asylsökande och prövar olika typer av ansökningar om uppehållstillstånd. Enligt det förslag som idag presenterades ska de sex regionerna göras om till tre.

Inga beslut fattade

– Jag vill poängtera att det inte är några beslut fattade men vi vill vara så transparenta som vi kan med det här arbetet och därför har vi informerat om det här idag, säger Magnus Önnestig som till vardags är regionchef för Mitt men just nu arbetar med den här regionöversynen tillsammans med Åsa Carlander Hemingway. Vad förändringen innebär för personalen är i nuläget för tidigt att säga enligt honom, då den i första hand handlar om en strukturförändring inom ledningsorganisationen.

Norrbotten del av Stockholmsregionen

Enligt uppgifter till SVT ska Norrbotten i framtiden höra den region som kommer att bli från Stockholm och uppåt.

– I dagsläget finns inget beslut om var de olika regionerna ska styras ifrån, säger Magnus Önnestig som inte vill gå in på hur förslaget om de nya regionerna ser ut.

Han vill poängtera att det inte är personalen och kontoren som berörs av förslaget, utan att det handlar om en översyn av myndighetens organisation.

– Vi kommer att lämna in vårt förslag till ledningen i november men i nuläget är det för tidigt att säga hur de ser ut.

Beslut om den nya regionindelningen väntas komma runt jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.