Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Norrbottens hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Näsvall ber om ursäkt för den stora inseminationsskandalen som inträffade under åren 1975–1984. Foto: SVT

Regionen öppnar kontaktcenter för berörda av inseminationerna

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen avslöjade Uppdrag Granskning en inseminationsskandal i Norrbotten. Nu ber regionen om ursäkt.

Under åren 1975–1984 bedrev en läkare inseminationsverksamhet i Norrbotten för att hjälpa barnlösa par. Men Uppdrag Granskning kan avslöja att läkaren själv var spermadonator i flera av fallen.

Biologisk pappa till sju – minst

Hittills har man kunnat bekräftat att han är biologisk far till sju personer, men det kan röra sig om fler.

– Vi ber om ursäkt för läkarens handlingar och känner ett stort moraliskt ansvar. Relationen mellan läkare och patient ska vara neutral, det är väldigt olämpligt att han agerat donator, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Norrbotten.

”Blev en stor chock”

Det fanns inte någon lagstiftning kring insemination förrän 1985. Det är inte klarlagt om läkaren begått något brott i juridisk mening – men oavsett anser Näsvall att agerandet är etiskt och moraliskt fel.

– Vi har känt till att inseminationsverksamheten pågick under de här åren, men ingen har kunnat ana att läkaren också varit donator. Det blev en stor chock när vi kontaktades av Uppdrag granskning, säger Pia Näsvall.

Utreder om fler är drabbade

Region Norrbotten uppmanar personer som tror att de kan vara berörda av händelsen att kontakta regionen som nu öppnar ett utredningscenter.

– Eftersom det hände för länge sedan kan vi inte lova att vi kan ge några svar. Men vi vill lyssna på alla berörda och göra vårt bästa för att ta reda på mer.

Hälso- och sjukvårdsdirektören utesluter att något liknande skulle kunna hända igen.

– Nu finns det tydligare lagstiftning och därför hade det här inte kunnat ske i dag, säger Pia Näsvall.

Se granskningen här

Dna ljuger inte och sanningen är obekväm för den pensionerade läkaren. Se hela avsnittet och Uppdrag gransknings avslöjande i Norrbotten här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.