Region Norrbotten rev avtalet med Väktarskolan. En rättslig prövning väntar men det nya vaktbolaget är redan på plats säger regionens Anders Blomqvist. Foto: Arkiv SVT/Johan Nilsson/TT

Region Norrbotten har bytt vaktbolag – trots att domstolen ville stoppa avtalet

Publicerad

Region Norrbotten hade redan skrivit på ett nytt avtal om bevakningen när förvaltningsrätten formellt stoppade upphandlingen i väntan på en rättslig prövning.

– Den nya leverantören är redan på plats och agerar på laglig grund, säger verksamhetschefen Anders Blomqvist. 

Det infekterade bråket mellan vaktbolaget Väktarskolan och Region Norrbotten fortsätter och nu handlar det om juridik på hög nivå och tolkningar av rättsliga beslut.

Avtalet redan påskrivet

Regionen har uteslutit Väktarskolan från upphandlingen för att bolaget ska ha ”gjort sig skyldig till ett allvarligt fel i yrkesutövningen” och ”begått ett allvarligt kontraktsbrott”.

Och det utan att någon i regionledningen velat förklara vad de formuleringarna står för.

Valet föll i stället på Avarn Security som var nästan 100 000 kronor dyrare i månaden.

Men Väktarskolans vd Patrik Nicklasson har överklagat till förvaltningsrätten som också fattat beslutet att region Norrbotten inte får ingå avtal innan den rättsliga prövningen är klar om två till tre månader.

– Vi tecknade ett avtal redan i samband med tilldelningsbeslutet som kom den sjätte maj och det som händer nu är att den nye leverantören är på plats och agerar på lagliga grunder och vi kommer att svara förvaltningsrätten det under den här veckan, säger verksamhetschefen Anders Blomqvist.

Rätt eller fel prövas – kan ogiltigförklaras

Förvaltningsrättens rådman Eva Beselin menar att regionen inte gjort fel om de redan tecknat ett avtal i god tro när rättens beslut att stoppa avtalet fattades.

– Men i vissa fall kan domstolen, om den som överklagat vill det, pröva om avtalet ska vara giltigt eller inte. I vissa fall kan man alltså övergå från en prövning till en annan, men jag vet ännu inte hur viktigt det är i det här fallet. Huruvida allt har gått rätt till eller inte, det är det vi ska pröva sedan, säger hon.

”Tecknat avtalet med berått mod”

Men Väktarskolans vd Patrik Nicklasson sätter hårt mot hårt och kräver en förnyad prövning.

– Vi kommer att kräva att avtalet ska ogiltigförklaras och min absoluta inställning att Region Norrbotten med berått mod tecknat avtalet trots att de visste att vi skulle överklaga det och att det skulle komma ett beslut om att tillfälligt stoppa upphandlingen i väntan på rättslig prövning. Det tycker jag är ganska häpnadsväckande , säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer