Norrbotten kan få en tandvårdsbuss till glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

Fler kliniker ska läggas ned och tandvården kommer att centraliseras. En tandvårdsbuss och servicepunkter i glesbygden kan bli lösningen på resurskrisen.

I början av 1990-talet hade Norrbotten 64 tandvårdskliniker, men i dag är bara 21 enheter kvar och nedläggningarna kommer att fortsätta på grund av resursbristen.

Det kommer att bli stora centraliseringar och färre, men större enheter som personalen ska utgå ifrån innan de åker ut i länet för att bedriva tandvård.

Skriver en vitbok

Tandvårdschefen Tomas Josefsson och kommunikatören Tony Järlström jobbar just nu hårt med formuleringarna för att få informationsmaterialet klart så att det kan skickas till politikerna och till hushållen i länet.

-  Vi ska gå ut med budskapet att tandvården framöver kommer att tillhandahållas på ett annorlunda sätt än man varit van vid. Jag kallar det en vitbok för en framtida tandvård i Norrbotten. säger Tomas Josefsson.

Det handlar om att förklara de planerade centraliseringarna av verksamheten och att flera kommuner inte kommer att ha kvar någon fast tandvård i framtiden på grund av tandläkarbristen,  som enligt SKL håller i sig till minst 2040.

Tandvårdsbuss på gång

– Vi skissar på en lösning som kan lösa en del, men inte alla problem, en tandvårdsbuss, men vi är inte redo att fatta något beslut ännu, säger regionrådet Kenneth Backgård.

– Det kommer att se klart annorlunda ut bara om några år, Vi ska ändra hela folktandvårdens kostym. Det blir färre kliniker och de som blir kvar kommer att vara större och utgångspunkter för personalen som ska resa mer i Norrbotten. Då kan en tandvårdbuss och servicepunkter, som ii sjukvården, komma in i bilden, säger Tomas Josefsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.