Region Norrbotten fortsatte först att använda de kinesiska andningsskydden trots att de underkänts i två tester. Men nu stoppar Regionen alltså andningsskydden. Foto: SVT

Region Norrbotten stoppar kritiserade andningsskydd

Uppdaterad
Publicerad
Region Norrbotten stoppar nu andningsskydd av samma modell som de kritiserade kinesiska andningsskydden som underkänts i två tester.
Alla produkter ska returneras till lagret i väntan på fortsatt utredning.

Uppdrag gransknings och SVT Nyheters kartläggning visade att de kinesiska andningsskydden S. sangso underkänts i två olika tester och nu senast av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Andningsskydd av samma modell har sedan skickats ut av Socialstyrelsen.

Förklaringen till det var att de släppte in upp till sju gånger så mycket vattendroppar jämfört med de tillåtna värdena.

Andningsskydd stoppas av Region Norrbotten

Igår tisdag sa Region Norrbotten till SVT Nyheter Norrbotten att de kommer att fortsätta använda skydden, trots att de underkänts, tills vidare eftersom att andra tester godkänt andningsskydden. Men ledningen krävde också ett besked av leverantören Socialstyrelsen.

Och i dag kom ett nytt besked från Region Norrbotten.

– Socialstyrelsen rekommenderar nu att vi ska sluta använda de här skydden i väntan på deras egen utredning och det gör vi såklart. Vi har redan gått ut med information till personalen och våra kunder. Nu ska alla andningsskydd som är ute i verksamheterna skickas tillbaka till vårt centrallager i väntan på ett slutgiltigt beslut, säger Anders Blomqvist, verksamhetschef vid region Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer