Region Norrbottens Anna Pohjanen beskriver IT-kraschen som ”en potentiellt mycket allvarlig händelse”. Foto: Arkiv, Beatrice Karlsson/SVT

IT-kraschen i sjukvården: Ingen allvarlig patientskada rapporterad i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbottens IT-haveri på torsdagen ska nu utredas och analyseras, men sjukhusen och hälsocentralerna har inte identifierat någon patientskada.

– Tack och lov har ingen drabbats svårt av detta, säger Anna Pohjanen, chef länssjukvård.

Klockan 14.20 på torsdagen inträffade IT-haveriet och eftersom reservsystemet inte heller fungerade så stoppades den planerade vårdverksamheten vid sjukhus och hälsocentraler.

Men vid 18-tiden på kvällen var systemet i drift igen.

Röntgenundersökningar ställdes in

Anna Pohjanen, chef för länsjukvård, menar att regionen hade tur när det gäller tidpunkten och att torsdag eftermiddag var lugn.

– Vi har inte identlfierat någon allvarlig patientskada och inte heller har det varit nära en patientskada. Det var tur att det inte var på morgonen, utan efter klockan två på dagen och då är lejonparten av torsdagens besök redan avklarade. Men det var en potentiellt mycket allvarlig händelse, där våra manuella reservrutiner i vården fungerade.

Det var ett fåtal patienter på hälsocentralerna, tandvården och specialistvården i Norrbotten som skickades hem under torsdag eftermiddag.

– Det jag vet är att ett 100-tal röntgenundersökningar ställdes in eftersom de inte gick att genomföra när IT-systemet låg nere, men den akuta vården och vaccinationerna fungerade nästan som vanligt, säger Anna Pohjnanen.

”Allt ska utredas – även dataintrång”

Regionens IT-chef Anders Nordin ska nu analysera händelseförloppet för att kunna slå fast vad det var som hände på torsdagen.

Under början av nästa vecka räknar han med att kunna redovisa svaret.

– Det som hände var att vi fick ett avbrott i nätverkstrafiken in till våra centrala resurser och dessutom klickade vår reservfunktion. Nu ska vi utreda om det var ett dataintrång, buggar i systemet, överlast på teknikutrustningen eller handhavandefel.  Allt ska utredas under de närmaste dagarna, säger Anders Nordin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.