Regionråd i Norrbotten håller inte med: Människor med akuta tandproblem får hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Regionrådet Linda Frohm (M) känner inte igen situationen som privattandläkarföreningen i Norrbotten beskriver. Hon hävdar att patienter med akuta besvär visst får hjälp.

Förra året sa regionrådet Linda Frohm (M) till SVT Norrbotten att vuxna människor – utan akuta problem – inte längre ingår i Folktandvårdens uppdrag. I stället fick dessa personer vända sig till de privata aktörerna.

Om akutlarmet: Har ingen sådan statistik

Men nu larmar privattandläkarföreningen att söktrycket är så högt att de privata klinikerna inte kan ta emot fler patienter.

Tandvården i Norrbotten

– Vi har hamnat i en situation i Norrbotten där vi har en dålig tillgänglighet i stort, både till Folktandvården och de privata. Anledningen är att vi har brist på tandläkare i hela landet, säger Linda Frohm, regionråd (M).

Hon fortsätter:

– Vi klarar av att ge våra prioriterade grupper en tid, men nu behöver vi växla upp så att alla norrbottningar får tandvård i länet.

Men enligt de privata klinikerna är det även vuxna människor med akuta problem som hör av sig, och de står ju högst upp på prioriteringslistan?

– Vi har ingen statistik på att människor med akuta behov inte har fått någon hjälp inom Folktandvården. Om sådant är fallet är det viktigt att vi får vetskap om detta och att de anmäler till patientnämnden.

Vill satsa på stafett-tandläkare

Förra veckan fattade regionstyrelsen beslut om ett nytt åtgärdspaket för att försöka lösa den bristfälliga tillgängligheten till tandvården.

Linda Frohm (M) vill bland annat satsa på stafett-tandläkare och förbättra villkoren för pensionerade tandläkare så de vill komma tillbaka till yrket.

SVT Norrbotten vill granska tandvården i Norrbotten. Har du själv varit i stort behov av tandvård men inte fått hjälp? Eller är du en tandläkare som vill ge din bild av situationen? Hör av dig till våra reportrar Linda Jones: linda.jones@svt.se, eller Erica Larsson: erica.larsson@svt.se.

Folktandvårdens tre främsta uppdrag:

  1. Erbjuda akuttandvård för barn och vuxna
  2. Erbjuda avgiftsfri tandvård till barn och unga, till och med det är de fyller 23 år.
  3. Erbjuda tandvård för äldre och funktionshindrade.

Folktandvården ska även erbjuda:

  • Specialisttandvård för hela länets befolkning
  • Allmäntandvård till vuxna i lämplig omfattning

Källa: Folktandvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvården i Norrbotten

Mer i ämnet