Regionrådet: ”Vi är i ett akut läge – kan behöva bli löneledande”

Uppdaterad
Publicerad

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) vill lösa tandvårdskrisen i Norrbotten genom extraordinära insatser, som han själv beskriver det. Något regionstyrelsen fattar beslut om redan nästa vecka.

– Det ska bli löner utöver det normala. Vi kanske måste bli löneledande, säger han.

Efter att SVT Norrbotten började rapportera om tandvårdskrisen i länet hörde många anställda inom Folktandvården av sig. De beskrev en stressig arbetsmiljö, stor frustation och att man inte alls hann med alla akuta och prioriterade fall.

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) är självkritisk och menar att det inte är konstigt att arbetsmiljön är dålig eftersom att många måste springa snabbare när deras kollegor försvunnit.

Det här måste man ju ha vetat om skulle hända, så varför har man inte tagit tag i det tidigare så hade vi sluppit den här situationen som tandläkare och tandhygienister vittnar om?

– Den frågan måste man kanske rikta lite högre upp i hierarkin i makter och utbildningssystem. Vi har ju sett både på sjuksköterskesidan och andra områden att man inte har hängt med i utbildningsplatser, trots att man vet att det kommer ett generationsskifte, säger Kenneth Backgård (SJVP).

Regionrådet: ”Jag är bedrövad”

Anställda inom Folktandvården vittnar även om att de inte alltid hinner med de akuta och högst prioriterade fallen – någonting som regionrådet Linda Frohm (M) tidigare har sagt att vården klarar av.

SVT Norrbotten har sökt Linda Frohm för en kommentar, men hon har inte kunnat medverka på grund av sjukdom.

Är dialogen tillräcklig mellan politiker och anställda inom Folktandvården när era uppfattningar är så olika, och personalen står i ena ändan och säger ”vi hinner inte med”, medan regionrådet står i andra ändan och säger ”vi hinner visst med”?

– Jag kan inte kritisera Linda Frohms uppgifter utan hon har fått de uppgifterna från någonstans, så jag kan inte gå i god för att den är felaktig eller korrekt, sedan kan det bero på när frågan ställdes. Men uppenbarligen är det så att vi inte kan tillgodose akut hjälp. Det har jag kunnat konstatera, säger Kenneth Backgård (SJVP).

Högre löner på ingång

Nästa vecka presenterar fattar regionstyrelsen beslut om flera åtgärder som ska försöka lösa tandvårdskrisen i Norrbotten.

Hör mer om de besluten och regionrådets självkritik i videon ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.