Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionrådet och Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård vill lösa fler vårdplatser i Norrbotten. Men från kritik av oppositionen för tidpunkten. Foto: Filip Hannu/SVT

Regionstyret vill se ännu fler vårdplatser i Norrbotten – anklagas för populism

Publicerad

Under ett extrainkallat möte av regionstyrelsen beslutade de styrande partierna att 200 vårdplatser ska vara igång på Sunderby sjukhus. Men oppositionen kallar det populism och anställda vittnar om siffertrixande kring de nuvarande 180 platserna.

Innan sommaren hotades Region Norrbotten av ett vite på 10 miljoner kronor av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om de inte kunde redovisa att 180 vårdplatser fanns att tillgå vid Sunderby sjukhus. Regionen menar att de har klarat uppdraget men anställda med god insyn menar att vårdplatserna kanske fanns på pappret – men inte i verkligheten på grund av personalbrist.

Utlovar 200 platser på Sunderbyn

Nu vill Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centerpartiet att den nya regiondirektören kartlägger alla vårdplatser i hela Norrbotten och ser till att 200 platser finns på Sunderby sjukhus.

– Det är åtskilliga miljoner som nu läggs i löneöversyner och vi permanentar tillägg av olika slag. Det har vi aldrig klarat om vi inte hade haft omställningen och frigjort ekonomiska resurser, säger Kenneth Backgård (SJVP).

Oppositionen: ”Det är populism“

Socialdemokraterna var under styrelsemötet starkt kritiska till att förslaget om fler vårdplatserlades fram 25 dagar före valet. De menar att styret röstade ner liknande förslag i somras och vill istället att frågan utreds ytterligare och hanteras efter valet.

– Man har haft fyra år på sig att lägga fram och genomföra förslag. Att då 25 dagar före valet kalla till extra styrelsemöte är populism, säger Johannes Sundelin (S).

Så bemöter Backgård kritiken

Sjukvårdspartiet menar däremot att det handlar om att det nu finns pengar inom regionen att göra stora förändringar.

– De tycker naturligtvis inte om att vi har en sådan ekonomi att vi kan rekrytera, förändra, höjda löner och skapa vårdplatser, säger Kenneth Backgård (SJVP).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Socialdemokraternas Johannes Sundelin som anser att Kenneth Backgård (SJVP) agerar populistiskt gällande vårdplatserna i Norrbotten. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Norrbotten
Mer Nyheter