Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett trettiotal maskiner är nu igång i arbetet med att vårstäda Luleås alla gator och cykelbanor. Foto: SVT

Hela Luleå vårstädas – nu ska allt grus bort

Publicerad

Än är det mycket grus på Luleås gator och särskilt på gång och cykelvägarna men vårstädningen är i full gång och innan slutet av maj ska allt grus vara borta.

– Vi jobbar i centrum och tar oss allt eftersom ut i andra delar av Luleå med våra maskiner, säger Patrik Ruumensaari, sektionschef på Stadsbyggnadsförvaltningen, Luleå kommun.

Inget slir på Storgatan

De som promenerar och cyklar på Storgatan i Luleå centrum märker redan att det har slutat att knarra under fötterna och det är inte längre är risk att slira med cykeln i gruset.

– Vi har ett trettiotal maskiner i arbete och vi prioriterar först centrum och Luleås huvudcykelstråk, säger Patrik Ruumensaari.

Bostadsgatorna får vänta

Är det ovanligt mycket grus att ta upp  i år?

– Kanske något mer än ett normal år, men i det stora hela har vi satt ut lika mycket grus som vi brukar under ett snittår, säger Patrik Ruumensaari.

Luleå kommun brukar ha som ambition att alla gator ska vara färdigstädade innan skolavlsutningen.

– I år är vi nog färdiga redan i slutet av maj. Då ska vi även ha hunnit städa alla bostadsgator färdigt, säger Patrik Ruumensaari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer