Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På Vuxenutbildningen i Boden märker man nu att det kommit till ytterligare ett orosmoment hos eleverna. Det handlar om att vissa elever i dagsläget inte har klart med en ny bostad Foto: SVT

Rektorn i Boden: ”Klart att bostadssituationen påverkar studierna”

Publicerad

På Vuxenutbildningen i Boden får man signaler från sina elever om att de har svårt att hitta en ny bostad när de nu inte längre får bo kvar på Migrationsverkets boende. Många ber skolan om hjälp.

På Vuxenutbildningen i Boden märker man  nu att det kommit till ytterligare ett orosmoment hos eleverna. Det handlar om att vissa elever i dagsläget inte har klart med en ny bostad efter den sista januari, då Migrationsverket börjar säga om de som har uppehållstillstånd enligt gymnasielagen från sina boenden.

– Elever kommer till studievägledaren och berättar om sin oro för att stå utan bostad efter den sista januari, säger Kristina Wikslund, biträdande rektor för SFI i Boden.

Påverkar studierna

På Vuxenutbildningen i Boden studerar elever som kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn och sedan, när de fyllt 18 år, fått uppehållstillstånd enligt gymnasielagen.

Många lever under stor press då de har kravet på sig att klara sina gymnasiestudier på ett för dem nytt språk för att inte bli skickade tillbaka till sina hemländer, och att därefter skaffa fast anställning inom sex månader.

– Det är redan mycket oro och psykisk ohälsa. Det är klart att det påverkar studierna, säger Kristina Wikslund.

Den sista januari måste ungdomar med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen ha skaffat en egen bostad och lämna Migrationsverkets boenden.

Första februari börjar Migrationsverket skriva ut ungdomarna.

Migrationsverket hänvisar till en dom i kammarrätten som orsak till att man ändrat sina regler för vilka som får bo på boendena

En av de grupper som påverkas är unga som kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn och fått tillfälligt uppehållstillstånd enligt gymnasielagen den dag de fyllt 18 år.

Totalt påverkas närmare 600 personer i landet, de flesta är unga med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen.  I Norrbotten berörs 37 personer varav 20 i Boden, 16 i Älvsbyn och en i Kalix.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer