En ren utanför matvarubutiken i Riksgränsen upplevs som alltför närgången. En del är rädda för renen och från butikens sida efterlyser man ägaren. Foto: Privat/John Innala

Ren uppståndelse i Riksgränsen

Publicerad

En ensam och ibland aggressiv ren har börjat ta sig stora friheter utanför matbutiken i Riksgränsen – och frågan är om renen till och med är anmäld för misshandel.
– En kollega till mig har blivit sparkad av den och fått ett spräckt ögonbryn. Jag tror att det är polisanmält, säger John Innala som bor i området.

Han passade på att ta videoklippet med renen när han på måndagseftermiddagen skulle handla mat i butiken. Renen, som känns igen på att den bara har ett horn, höll sig nära ingången till matvaruaffären.

– Renen ville följa med mig in i butiken så jag fick schasa iväg den väldigt bestämt. Den blev sur och var nära att sparka till en hund, berättar John Innala.

Efterlyser ägaren

Personal från matvaruaffären har försökt locka iväg renen från platsen med hjälp av rågbröd och annat gott, men det verkar som att renen tar det som ”ren” service och verkar ha skapat sig ett revir runt butiksområdet. Så butiken efterlyser renens ägare på Facebook med hopp om att någon matte eller husse ska sakna den.

– Det vore bra om ägaren tog hand om renen. Den har sprungit omkring i området i säkert fyra dagar och går man för nära kan den sparka. Det finns folk som är rädda för den, säger John Innala.

Sameby ska se till renen

På onsdagen säger polisens kommunikatör Marie Andersson att det mycket riktigt kommit in ett ärende om en arg ren under tisdagskvällen, men att det inte är en polissak. Polisen kontaktade aktuell sameby, som skulle kolla upp saken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer