Ridklubb i kris – 67 elever drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tolv hästar på Luleå Ridklubb på Hertsön är skadade. Vilket gör att nästan hela verksamheten har lagts på is.

Carola Vårsjö, ordförande för Luleå Ridklubb, går runt bland hästhagarna och pekar ut vilka av klubbens hästar som är skadade. 

– Alert är skadad och halt. Sebon har fått en sparkskada, säger hon och fortsätter rabbla namn efter namn.

”Ren otur”  

Sju av tolv hästar som klubben använder sig av i undervisning är skadade just nu, vilket gör att den enda verksamheten som är igång just nu är ponnyridningen.

– Det är ren otur. Vi har flera hästar som har blivit skadade i hagen så de har blivit halta och vi har även en häst med en käkfraktur, säger Carola Vårsjö, ordförande Luleå Ridklubb.

Uppsagda medlemskap

Enligt en analys som gjorts av personal och veterinärer kunde Luleå Ridklubb inte gjort något annorlunda för att undvika alla skador. Totalt drabbas 67 elever och en del medlemmar har redan sagt upp sitt medlemskap då de inte längre kan ta några ridlektioner. 

  De skadade hästarna påverkar även Luleås Ridklubb rent ekonomiskt, då man förlorar inkomster samtidigt som veterinärkostnaderna skjutit i höjden.

– Det ekonomiska läget var redan ansträngt sedan tidigare, säger Marie Bergman, verksamhetschef.

Höjer bidraget

Enligt Luleå kommun har man inget ansvar för själva verksamheten. Däremot har kommunen lovat att höja bidraget som de ger varje år till fastighetsskötsel – från 270 000 till 400 000 kronor.

– Det vi kan göra är att de får en högre ersättning för den drift och skötsel som de gör på uppdrag av oss. På så sätt hoppas vi att deras ekonomi stärks så att de inte hamnar i samma situation igen, säger fritidschefen Helene Wiklund Wårell på Luleå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.