Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksdagsledamot Linda Modig (C) reagerar kraftfullt på nyheten om att LKAB fått sin ansökan om Kirunagruvan underkänd. Foto: Karin Wesslén, TT/Henrik Montgomery, TT

Riksdagsledamoten om gruvbeskedet i Kiruna: ”Katastrof – hela stadsflytten hotas”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom nyheten om att LKAB får nej till att bygga ut Kirunagruvan. Riksdagsledamoten Linda Modig (C) reagerar starkt på nyheten.

– Bedrövligt att ett statligt bolag inte kan göra en korrekt ansökan. Det här skakar inte bara berggrunden i Kiruna – i hela Norrbotten, säger hon till SVT.

Linda Modig menar att LKAB har haft flera år på sig att göra det här och är närmast chockad över att LKAB ska ha snubblat på en formaliabrist när de genomförde samrådet våren 2017.

– Gruvbranschen har hamnat i en systemkollaps. Jag saknar ord för att förmedla den frustration och oro jag känner över den uppkomna situationen. Hela stadsflytten är nu hotad, säger hon.

Tror att Kirunabornas förtroende är stukat

I samband med Mark- och miljödomstolens beslut sade Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat på LKAB, följande.

– Dagens oförutsägbara process där prövningens fokus ligger på formalia och processdetaljer, i stället för miljö- och samhällsnytta, är ett direkt hot mot våra ansträngningar att ställa om mot en hållbar framtid.

Linda Modig anser att det är upp till gruvbolaget att lämna in en korrekt ansökan.

– Man undrar vilket förtroende Kirunaborna har för LKAB efter det här.

M: ”Ett Cementa”

Moderaternas politiske talesman Lars Hjälmered är chockad över beskedet från Mark- och miljödomstolen:

– Det här är ett Cementa, säger han till SVT, och refererar till de turer som varit kring kalkbrytning av Cementa på Gotland.

S-riksdagsledamoten Emilia Töyrä från Kiruna tror att det kommer att bli fördröjningar nu.

– Men jag tror inte att det här kommer att vara någon dolkstöt, säger hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.