Så här såg det ut när översvämningarna hade nått Bränna campings stugor i Överkalix. Foto: SVT

Risken för fler översvämningar bedöms vara över

Publicerad

Prognosen inför denna vecka säger att vattenflödet i Norrbotten ska fortsätta sjunka.

Torneälvens nedre delar ligger på en klass 2-varning och mot inlandet och fjällen finns det klass 1-varningar. Räddningstjänsten räknar dock med att risken för översvämning bör vara över, i alla fall när det kommer till de större vattendragen.

– Det är fortfarande högt vatten på en del ställen men inte lika högt som förra veckan. Det är inget som är ovanligt utan det brukar se ut så den här årstiden. Vi ser inte någon fara att det ska bli en liknande situation som vi hade här för ett tag sedan, utan det är på väg tillbaka till normal nivå, säger Ronnie Lindberg, inre befäl vid räddningstjänsten.

– Lite långsammare går det på en del ställen, men vi har fortfarande behållit de nationella förstärkningsresurserna som vi blev tilldelade och vi behåller dem ett tag till. Vi tror inte att de ska behövas mer akut i alla fall.

Mindre vattendragen är oberäkneliga

De sista veckorna har bland annat Boden, Haparanda och Älvsbyn drabbats av översvämningar. Förra veckan började de höga vattenflödena sakta men säkert sjunka och nu börjar de vara på väg ner till normal nivå igen.

– Enligt hydrologerna finns det igen risk för att det ska stiga i de stora vattendragen. Det kan möjligtvis bli lokalt i något mindre vattendrag, men det är svårt att sia om.

– Vi litar på prognoserna men följer det här dagligen ifall det skulle bli någon förändring så får vi reda på det i god tid, säger Ronnie Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Norrbotten

Mer i ämnet