Rivningsbeslut kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Chefsjuristen på Villaägarnas riksförbund är starkt kritisk mot hur gruvbolaget LKAB och Gällivare kommun hanterat rivningsbeslutet av familjen Lundqvist och Häggqvist fastighet i Malmberget.

– Hela ärendet saknar helt etik och moral säger Ulf Stenberg chefsjurist på Villaägarnas riksförbund.

Det är kommunen som drar om en ny väg som ska gå mellan östra Malmberget och västra Malmberget eftersom den nuvarande vägen måste stängas på grund av gruvans utbredning. Därför har LKAB ansökt om rivningslov på fastigheter som står i vägen för dragningen av den nya vägen.

Huskonflikten i Malmberget

Familjen visste inget

LKAB sökte rivningslov för familjens fastighet hos miljö- och byggnämnden i Gällivare som beviljade rivningslov av familjens hem utan familjens vetskap. Efter att Katarina Lundqvist överklagade rivningsbeslutet till Norrbottens länsstyrelse så återkallade LKAB det beviljade rivningslovet, därefter beslutade miljö- och byggnämnden i Gällivare att godkänna återkallelsen.

– När vi hörde av oss till kommunen och LKAB och meddelade att vi bor här med en liten bebis så sa en tjänsteman på kommunen att det är LKAB som har beställt rivningen, trots att de vet att vi bor här säger Katarina Lundqvist fastighetsägare på Norra Kungsallén i Malmberget.

– Det här är något som vi har kommit överens med kommunen om att de här fastigheterna ska bort ,och sen för att spara tid att vi kan göra en ansökan i förväg betyder ju inte att vi går händelserna i förväg innan att vi kommer överens med fastighetsägarna säger Anders Lindberg informationschef på LKAB.

– Äger man inte en fastighet så ska man inte söka rivning säger Ulf Stenberg chefsjurist på Villaägarnas riksförbund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huskonflikten i Malmberget

Mer i ämnet