Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Lars Alriksson, gruppledare för Moderaterna i Gällivare, som öppnar dörren för samarbete med Eric Palmqvist och Sverigedemokraterna. Foto: Hans Sternlund, SVT/Thommy Johansson, SVT

Röda Gällivare allt blåare – nu är Moderaterna största partiet

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna blev största parti i Gällivare och nu utesluter man inte en lokal samverkan med Sverigedemokraterna.

– Väljarna har gett ett tydligt besked om att de inte vill ha konstellationen med de tre partierna, säger gruppledaren Lars Alriksson.

Konstellationen som har syftar på är den senaste mandatperiodens kommunledning som består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Det ser i dag ut som att den konstellationen kan fortsätta styra Gällivare, men marginalen är knapp. De får precis ihop de 18 mandat som behövs för att bilda majoritet. Moderaterna och Sverigedemokraterna har 16 mandat.

Val 2022

Men en valkrets återstår att räkna och skulle det bli omkastningar så blir Sjukvårdspartiets enda mandat avgörande.

Gropen i centrum avgörande

En förklaring till Moderaternas framgångar är enligt Lars Alriksson devis ett missnöje med hur samhällsomvandlingen har drivits – eller inte drivits.

– Ett exempel på det står vid intill nu, säger han och pekar på gropen där bygget av multiaktivitetshuset mitt i stan har blivit fördröjt.

En annan förklaring är en anpassning av Moderaternas politik till det ”röda Gällivare” – som blir allt mindre rött.

Moderaterna är nu det största partiet i Gällivare. För andra valet i rad backar Socialdemokraterna med dryga sju procent. Foto: SVT Grafik

Så svarar S om nederlaget

Socialdemokraterna backar sju procentenheter för andra valet i rad. 2014 fick S 41 procent av rösterna, i år landade man på 27 procent. Gruppledaren Birgitta Larsson anser att partiet oförskyllt har straffats av förseningen och placeringen multiaktivitetshuset.

– Vi har heller inte lyckats komma ut med fakta i bruset av osanningar och populistiska bud, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Birgitta Larsson om Socialdemokraternas svaga valresultat i Gällivare. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet