Katarina Gulliksson, enhetsansvarig kvinnobiblioteket. Foto: SVT

Rökskadade biblioteket har öppnat igen

Uppdaterad
Publicerad

Under valborgshelgen i år satte någon eller några eld på högstadieskolan på björksgatan, eleverna flyttades till andra tillfälliga lokaler och kvinnobiblioteket stängde. Nu, snart sex månader och 9 000 sanerade böcker senare, öppnar biblioteket igen.

På valborgshelgen i år satte någon eller några eld på högstadieskolan på björksgatan, ett stort sanerings och renoveringsarbete på börjades. Elever blev tvugna att flytta till andra tillfälliga lokaler och kvinnobiblioteket stängde på grund av rökskada.

Snart ett halvår och 9000 sanerade böcker senare så öppnar biblioteket igen. Lokalen är inte helt klar, en tillfällig ventilation är på plats och ett innertak fattas ännu i lokalen, elkablar hänger ner lite här och där men böckerna är på plats i hyllorna och personalen är redo att ta emot besökare som vill låna böcker igen.

Det är ett stort jobb som ska göras för att eleverna ska kunna återvända till en nyrenoverad skola till läsåret 2019/2020

– Det är inte så lång tid egentligen men man väntar otåligt på att få komma igång igen, säger Katarina Gulliksson.

– Lite trötta! Vi har packat upp ganska många kartonger med böcker sista dagarna och vi är inte klara än, säger Katarina Gulliksson.

Renoveras fortfarande

Skolan är fortfarande stängd för renovering och väntas bli först klar till läsåret 2019/2020. Det är ett stort jobb som ska göras för att eleverna ska kunna återvända till den nya fräscha skolan.

– Hela ventilationssystemet är drabatt och vi delar det med skolan, man har beslutat att byta ut det och det tar sin tid, säger Katarina Gulliksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.