Åklagaren om MR-olyckan: ”Det pågår fortfarande två utredningar”

Uppdaterad
Publicerad

Ett åtal ser ut att närma sig för den röntgensköterska som sögs in i en MR-kamera i en mobil vagn utanför Sunderby sjukhus i slutet av oktober 2019.

Sköterskan har nu blivit delgiven misstanke för brott – framkallande av fara för annan.

Det var den 23 oktober förra året som magnetkamera-olyckan inträffade och röntgensjuksköterskan skadade svårt när han sögs in i själva magneten.

En patient, som låg inne för MR-undersökning klarade sig undan med blotta förskräckelsen när sköterskan kom farande och fastnade sedan inne i apparaten, men räddades av en väktare.

SJUKSKÖTERSKA SKADAD I MR-OLYCKA PÅ SUNDERBY SJUKHUS

Viktväst med metall

Enligt uppgifter till SVT berodde olyckan på att röntgensköterskan hade på sig en viktväst som innehöll någon form av metall och det är något som är strängt förbjudet i närheten av MR-kamerans magnetfält.

Och det därför att en olycka kan inträffa, vilket det också gjorde den här gången.

Förklaringen till sköterskans agerande är fortfarande en fråga som påverkas av förundersökningssekretessen, speciellt som han har tio års erfarenhet av arbetet och borde ha vetat bättre.

Men det kommer att klarna om tre veckor då miljöåklagare Märta Warg tror sig vara färdig med utredningen.

– Det pågår fortfarande två utredningar, en om arbetsmiljöbrott och en om framkallande av fara för annan och vi är inte riktigt färdiga ännu. Men jag kan säga att vi har delgett en person misstanke om just framkallande av fara för annan, säger Märta Warg.

Ingen åtalsanmälan

Däremot har arbetsmiljöverkets ledning i Norrbotten beslutat sig för att inte göra en åtalsanmälan om arbetsmiljöbrott mot det ansvariga företaget Aleris.

– Jag fick det beskedet i förra veckan och det är klart att det påverkar vårt arbete, men eftersom vi har gjort en egen utredning så kan vi faktiskt göra en egen anmälan, men vi har ännu inte bestämt oss för hur vi ska göra, säger Märta Warg.

Men allt tyder nu på att röntgenföretaget Aleris slipper undan åtal om arbetsmiljöbrott och en eventuell företagsbot och att bara röntgensjuksköterskan kommer att åtalas efter MR-kamera-olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SJUKSKÖTERSKA SKADAD I MR-OLYCKA PÅ SUNDERBY SJUKHUS

Mer i ämnet