Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan 2009 intervjuade SVT Rose-Marie Huuva som vill få tillbaka sin farmors kvarlevor. Hon väntar än i dag – hör henne i klippet. Foto: Micke Nyberg/SVT Arkiv

Rose-Marie i Kiruna väntar på att få hem sin farmors kvarlevor

Uppdaterad
Publicerad

Rose-Marie Huuva har väntat länge på att få tillbaka sin farmors kranie och skelettdelar.

De mänskliga kvarlevorna grävdes upp från graven på Rounala skogskyrkogård utanför Kiruna 1915.

Redan 2009 intervjuade Nordnytt Rose-Marie Huuva på Jukkasjärvi kyrkogård.

Hon kom med ett stort plakat med svarta sorgeband och budskapet ”Alla samiska kvarlevor ska återlämnas för begravning.”

”En oförrätt”

Och hon fortsätter att kämpa för återföring och återbegravning.

– Det här är en oförrätt som gjorts mot mina anfäder. Det kan vara så att den svenska befolkningen inte tycker att det här är så konstigt, men från samisk sida så är det många som tycker att det är otrevligt att våra förfäder ligger på muséer och institutioner, säger Rose-Marie Huuva.

”Det gör så ont”

Hon hoppas att det ska bli annorlunda, att hennes farmors kvarlevor ska kunna återbegravas i Rounala, men vet samtidigt hur forskarna ser på saken.

-  När man pratar med representanter för forskningsvärlden så är de angelägna att inte återbegrava någonting. De tycker att de behöver mer forskningsmaterial, men när jag hör det ordet forskningsmaterial så gör det så ont, säger Rose-Marie Huuva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.