Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De samiska kvarlevorna ska hem, säger Elisabeth Pirak Kuoljok, Ájttes chef i Jokkmokk. Under tisdagen hålls en stor konferens om återbegravning. Foto: Micke Nyberg/SVT/Arkiv SVT

Stor konferens i Jokkmokk om återbegravning av samiska kvarlevor

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen inleds den stora konferensen i Jokkmokk om återförande och återbegravningar av samiska mänskliga kvarlevor och det är regeringen som står för notan.

– Våra anfäders kvarlevor ska hem igen, säger Ájttes chef Elisabeth Pirak Kuoljok.

Under 1800-talet och det tidiga 1900-talet plundrades samiska gravar i en omfattande jakt efter kranier och skelettdelar, bland annat för rasbiologisk forskning.

Skallmätningar skedde inte bara på levande personer, utan även på de uppgrävda kranierna.

Regeringen står för notan

Men nu kan det bli skillnad på det.

På tisdagen inleds en stor konferens på Ájtte museum i Jokkmokk om hur det ska gå till att återföra och återbegrava det som forskarna kallade ”lappskallar och människoben”.

– Vi tolkar det som att regeringen är för den här processen eftersom man finansierar konferensen med 180 000 kronor och kanske kan återförandet och återbegravningarna starta snart, säger museichefen Elisabeth Pirak Kuoljok.

”Grävdes upp i lönndom”

Hon menar att hela det samiska folket nu ställer sina förhoppningar till regeringen om att det kan bli återbegravningar, som i Lycksele 2019.

– De samiska kvarlevorna grävdes oftast upp i lönndom och det känns viktigt att vi får tillbaka dem, säger Elisabeth Pirak Kuoljok.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.