Landshövdingarna i norra Sverige kräver nu höjd ersättning till samebyarna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Rovdjursskador: Krav på höjd ersättning till samebyar

Uppdaterad
Publicerad

Ersättningen för rovdjursskador till samebyar har knappt förändrats på 20 år. Nu ställs krav på regeringen om att höja nivåerna, rapporterar SR Ekot.

Hur många järvar, björnar, lodjur, kungsörnar och vargar som det finns i ett område avgör hur stor ersättningen till samebyarna blir. Men trots att slaktvärdet på en ren mer än fördubblats de senaste 20 åren har ersättningen för rovdjursskador i princip legat still.

Nu vill landshövdingarna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtlands län, se att ersättningen höjs.

”Rimligt

– Den rovdjursersättning som är i dag har ju legat fast i många år och inte räknats upp under tid. Under den tiden har å andra sidan rovdjursförekomsten ökat och kostnaderna för samebyarna att hanterat effekten av rovdjursförekomst ökat, så vi tycker att det är rimligt att man räknar upp rovdjursersättningen, säger Jöran Hägglund, landshövding i Jämtland till radion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rovdjuren och rendöden

Mer i ämnet