Krysskungens kritik mot egna partiet – därför tappar S makten i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Valet förra söndagen blev ju ett stort bakslag för Socialdemokraterna, inte minst i Luleå. Nu får ledningen kritik för att inte vara tillräckligt nära väljarna.

Vid förra valet blev Gustav Uusihannu partiets krysskung i Luleå men trots det fick han inte plats på riksdagslistan i årets val. Samtidigt gick partiet kraftigt bakåt i kommunvalet och tappade den egna majoriteten. Enligt honom beror det på att ledningen inte går i takt med väljarna.

– Skolnedläggningarna och utförsäljningen av delar av Lulebos bestånd är exempel på saker som man genomfört utan att lyssna tillräckligt på väljarna, säger han. Det är frågor som ligger nära väljarna och som dom bryr sig om till skillnad mot samarbetet med Austin i Texas som många inte förstår nyttan med.

Kommunalrådet Lenita Ericson erkänner att det finns saker man kunde gjort bättre.

– Löftet om 1500 nya bostäder har vi ju infriat med råge men i en del andra frågor kanske vi borde kommunicerat mer med väljarna innan vi kommit med färdiga lösningar.

Storförlust även i landstingsvalet

Även i landstingsvalet blev det storförlust för Socialdemokraterna och för första gången på 84 år är man inte längre största parti.

På torsdag presenterar statsvetaren Simon Matti en valanalys men redan idag säger han att ”röda Norrbotten” blivit mindre rött och att den utvecklingen lär fortsätta.

– Tendensen går mot att Socialdemokraterna minskar även om man gör det från en mycket hög nivå, säger han. Dessutom är partiet starkast bland dom äldre medan yngre väljare i större utsträckning väljer andra partier, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.