Så gick det för övergivna hunden i Ritsem: ”Archie älskar skotern”

Uppdaterad
Publicerad

Han lämnades ensam på fjället i veckor men fick en ny familj i Vuollerim. Historien om den italienska fågelhunden Archie fortsätter – och mattes tidigare utlovade skotertur blev en succé.

Vi får backa bandet till september 2020. En två veckor lång följetong berörde folk i hela landet när Archie vandrade omkring ensam i Ritsemfjällen. Husse, en jägare från Italien, fick hastigt lämna Sverige och det tog tid innan man lyckades fånga in fågelhunden.

Ny familj i Vuollerim

Jägaren spårades och Johanna Granström Sundgren med familj övertog omsorgen av hunden. När SVT pratade med henne ett par veckor efter att Archie flyttat in utlovades en skotertur.

– Hans nya husse har redan börjat planera hur han ska bygga om skoterkälken så att han också ryms, sa Johanna då.

”Varit som en 20 kilo tung valp”

Hur gick det då – ungefär 1,5 år senare? Jodå, nog har det blivit flera skoterturer.

– Han älskar skotern! Det är det bästa han vet. Men husse fick köpa en ny skoterkälke, säger Johanna Granström Sundgren.

I april fyller Archie tre och det gångna året har minst sagt varit spännande, berättar hon.

– Han har varit som en 20 kilo tung valp. Han har varit uppe på bänkar och bord, tjuvat saker och varit allmänt härjig men också så rolig. Archie har så konstiga saker för sig ibland att man bara kan skratta!

Startade insamling – det gick pengarna till

I samband med omhändertagandet startade Johanna en insamling för att täcka Archies veterinärkostnader. Den tidigare ägaren har nu betalat räkningarna och pengarna som blev över har istället använts till en bonus.

– Vi håller på att färdigställa en specialdesignad burfälla som ska finnas tillgänglig i norra Sverige. Det har inte funnits tidigare och förhoppningsvis går det lättare och snabbare att fånga in hundar som blir övergivna, säger Johanna Granström Sundgren.

I klippet ser du hur Archie mår och vad han har pysslat med det senaste året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.