Den övergivna fågelhunden i Ritsem är fortfarande inte infångad. Barbara Lindell på bilden har stor erfarenhet av att fånga in hundar och hjälper nu till med sina sakkunskaper. Foto: Foto: Laura McCullagh

Ägaren till den övergivna hunden hittad: ”Jaktkompis son blev akut sjuk”

Publicerad

Den övergivna och folkskygga fågelhunden springer fortfarande lös på fjället i Ritsem i Gällivare kommun. Men nu har hundägaren gett sig till känna.

– Hundägaren, som är från Italien, har gett en förklaring på varför han lämnat hunden, säger Barbara Lindell från Göteborg, som har stor erfarenhet av att fånga in hundar, och som nu hjälper till med sina sakkunskaper.

Pratat med ägaren

På fredagseftermiddagen fick hon telefonkontakt med hundens ägare som vill vara anonym.

– Vi hade vissa språkförbistringar men han berättade att han var tvungen att lämna jakten hastigt då hans jaktkompis son blivit akut sjuk och han kan inte komma tillbaka till Sverige nu eftersom personer i hans närhet har covid-19, berättar Barbra Lindell.

Hunden har inte synts till

För några dagar sedan laddades en fångstbur med grillad kyckling och annat gott – men hunden är fortfarande borta.

– Den har tyvärr inte visat sig på platsen sedan fällan kom upp, säger Barbara Lindell.

 I drygt två veckor har den övergivna fågelhunden synts till i Ritsem och då särskilt nära Sitasvägen där fångsburen är strategiskt placerad.

– Ägaren berättade för mig att han lämnat en av sina t-shirts där, så det förklarar varför hunden rör sig där omkring.

Från tam till vild

– Det går väldigt fort att en tam hund blir rädd och sticker och förvildas. Det kan gå på två dygn att den blir förvildad och då kan man bara inte ropa in hunden, säger Barbara Lindell.

Men hur går det att anpassa hunden till ett liv som tam om den blir infångad?

– Det är inga problem, faktiskt. Det går ofta snabbt att få hundarna tama igen. Jag vet fall där hunden varit borta i mer än ett år och det har gått bra att anpassa den igen.

”Ska inte skjutas”

Barbara Lindell har kontinuerlig kontakt med sökgruppen i Ritsem via telefon och en chattråd och ger råd.

Hur tror du att det kommer gå för hunden?

– Den kan klara sig väldigt länge på egen hand så länge det inte är för kallt och det finns tillgång på mat och vatten. Jag hoppas att den snart går in i fällan så att den kan tas om hand. Den ska absolut inte skjutas  nu och det är inte heller bra att använda en bedövningspil för hundarna springer långt i panik när de utsätts för sådant och då kan det bli svårt att hitta hunden utan helikopterhjälp, säger Barbara Lindell.

Uppdatering: Den lösspringande hunden har fångats in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer