Det här är bilden på den övergivna och folkskygga hund som driver omkring på fjällen i Ritsem i Gällivare kommun. Foto: Maria Mattsson Njammi/Privat

Jakthund kvarlämnad i fjällen: ”Märkliga hundägare som beter sig på det här sättet”

Uppdaterad
Publicerad

En övergiven och folkskygg fågelhund springer lös på fjällen i Ritsem i Gällivare kommun. Den är inte saknad och kan ha blivit övergiven av jägare på besök.

Flera personer i området har sett hunden springa omkring och SVT har pratat med personer som har försökt fånga in den utan resultat. Enligt uppgift ska hunden ha drivit omkring i området i närmare två veckors tid.

– Jag har försökt locka på den men har inte kommit närmare än fem meter, berättar jägaren Maria Mattsson Njammi som tagit bilden på hunden.

Gick inte att locka till sig hunden

Att hunden är väldigt skygg har även renskötaren Bengt-Erik Pittja fått erfara. Han har sin stuga någon kilometer ifrån bommen vid Sitasvägen där hunden setts av flera personer.

–  För några dagar sen var hunden på vår gård när vi kom till stugan men den gav sig iväg när den såg oss. Min dotter ville förstås ge den mat, men inte heller det har lockat hunden.

”Märkliga hundägare”

Under tisdagseftermiddagen placerades en fångstbur ut men i skrivande stund har inte hunden varit i närheten av den.

– Det är märkliga hundägare som beter sig på det här sättet. Jag tror att det är en grupp jägare, långväga ifrån, som har haft bråttom hem. Ett flyg har väntat och de har inte hittat hunden i tid utan gett sig iväg utan den, säger Bengt-Erik Pittja.

Vad tror du hunden går för öde till mötes?

– Än så länge har den tillgång till vatten och det är inte så kallt att den fryser ihjäl, men lyckas ingen fånga in den så är nog det mest barmhärtiga att skjuta den, säger Bengt-Erik Pittja.

Uppdatering: Den lösspringande hunden har fångat in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.