Om den övergiva hunden (bilden till vänster) hittas kan den återlämnas till sin ägare. Foto: Maria Mattsson Njammi/Privat & Pontus Lundahl/TT

Övergivna hunden i Ritsem kan komma att återlämnas till ägaren

Uppdaterad
Publicerad

Jakthunden som har övergivits i Ritsemfjällen kan komma att återlämnas till ägaren om denne ger sig till känna.

– Många skulle säkert tycka att det är fel, säger Marie Tarin vid länsstyrelsens djurskyddsenhet.

Den lösspringande hunden har ännu inte fångats in och vid länsstyrelsen har man inte kunnat spåra någon ägare till hunden.

– Det kanske inte blir så lätt. Enligt anmälan handlar det om någon i ett italienskt jaktsällskap, säger Marie Tarin.

Lämnades tillbaka till utländsk gästägare

Det kan bli ett något oväntat scenario om både hund och ägare kan återförenas. Länsstyrelsen kan besluta att hunden ska återlämnas.

Det skedde vid ett liknande fall 2014 som Svensk jakt har rapporterat om. En utländsk gästjägare åkte hem efter jakten trots att en av hans hundar saknades i Jokkmokksskogarna.

Länsstyrelsen beslutade att lämna tillbaka hunden till ägaren trots kritik från både polisen och hundpensionatet som hade tagit hand om hunden.

”Ska få en chans att förklara sig”

Marie Tarin säger att man till att börja med får ta en diskussion med ägaren även den här gången skulle ge sig tillkänna.

– Ibland kan det finnas orsaker till man inte hör av sig och personen ska i alla fall få en chans att förklara sig. Vi lyder trots allt under förvaltningslagen och alla beslut ska vara rättsäkra. Vi får heller inte ta till mer våld än vad nöden kräver.

Hon är medveten om att det kan bli hätska diskussioner i fall man hamnar i den hypotetiska situationen att hunden ska återlämnas till ägaren.

– Facebookgrupper är jättebra när det handlar om att organisera ett sökande och få ett engagemang. Men sociala medier kan också piska upp en stämning som kanske inte alltid är så bra. Många skulle säkert tycka att det var fel.

Uppdatering: Den lösspringande hunden har fångat in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.