I videon svarar LKAB:s Linus Niva på vad gruvbolaget kan göra för handeln innan flytten till Kirunas nya centrum. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så kan LKAB hjälpa handeln i Kiruna centrum innan flytten

Uppdaterad
Publicerad

Deformationerna från LKAB:s gruva är det som avgör när olika delar av Kirunas centrum ska avvecklas.

– Det är tidsplanerna för att säkerställa gruvdriften som styr, säger Linus Niva, chef för samhällsomvandlingsenheten på LKAB.

I takt med att markrörelserna från gruvan närmar sig har LKAB förvärvat de flesta fastigheterna i centrala Kiruna. Många har också tecknat avtal om att flytta med till nya centrum.

LKAB står för själva flytten betalar dessutom en ersättning för förlorade intäkter i samband med omlokaliseringen.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Men det löser inte butiksägarnas situation här och nu. Centrum har redan börjat avfolkas på boende och snart stänger också två av de största hotellen. Därmed riskerar man att tappa en stor del av kundunderlaget.

Motgångar och förhoppningar

Linus Niva medger att centrumhandeln dessutom har haft det tufft under pandemin och den globala konkurrensen från näthandeln.

– Men man ser också med förhoppning fram emot det nya. Det är väldigt starkt nu att hela stan går och längtar och väntar på att flytta ned till nya centrum, säger han.

Frågan är vad LKAB kan göra för handeln till dess att flyttlassen ska sättas i rörelse nästa höst?

I videon svarar Linus Niva på tre av de viktigaste frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet