Älvsbyns kommuns äldreboenden har inte haft något dödsfall i covid-19 sedan pandemin startade. Hör vad det kan bero på i videon ovan. Foto: Anders Öhlund/SVT

Snart ett år med pandemin – inte ett enda dödsfall på Älvsbyns kommunala äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Älvsbyns kommun har inte haft ett enda dödsfall i covid-19 på sina två kommunala äldreboenden, trots att pandemin har pågått i snart ett år i Sverige.

– Det är nog en kombination av tur och att vi är noga med hygienrutiner, säger undersköterskan Isabella Johansson-Stridsman.

Många kommuner runt om i Norrbotten och Sverige har fått in covid-19 på sina äldreboenden, vilket har lett till att många människor har dött. Men i Älvsbyn har man lyckats väl. På kommunens två äldreboenden, med runt 100 platser, har ingen dött av covid-19.

Noggranna med hygienrutiner

Enligt personalen har man inte ens fått in smittan på äldreboendena Ugglan och Nygårda.

Coronaviruset i Norrbotten

– Vi har klarat oss med visir, tvätta händerna ofta och sedan barriärvård om vi misstänker att någon har smittats, säger Isabella Johansson-Stridsman, undersköterska på Ugglan.

”Springer inte där i onödan”

Johan Labba är fastighetsskötare på både Ugglan och Nygårda. Hans taktik har varit att bara göra besök vid behov.

– Jag springer inte där i onödan utan bara om något är akut. Visir och tvätta händer gäller i alla lägen.

Hur mer om hur personalen har tänkt i videon ovan.

Detta är barriärvård

Barriärvård innebär att personalen använder full skyddsutrustning i alla kontakter med boende, och att boende är i sina lägenheter under dygnets alla timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet